https://www.dushevoi.ru/products/vanny-chugunnye/170_70/ 

 

Специфіка арабського феодалізму полягала в багатоукладності, в значному розвитку Державної власності на землю. Великий вплив на суспільний лад мала Релігійно-правова догматика ісламу. Тому на перший план виходили ВІДмінності між мусульманами і немусульманами. Панівний клас феодалів не мав чіткої ієрархічної структури. Основна частина здобичі ^ходила верхівці «правовірних» — халіфам, намісникам, воєна-
никам, чиновникам. Вони швидко збагачувалися, придбавали аЦи, сади, велику кількістю слуг і рабів. Передумовою їх еконо-ного панування було панування адміністративно-політичне. До складу панівного класу входила і верхівка підкорених на-
133
Частина друга
Історія держави і правїГ ____Середніх віків
Селяни в Халіфаті були основним станом, який сплачував) ки, спадковими орендарями державних земель. Особливо І селянам-немусульманам, які сплачували податки і виконували] манітні повинності.
Важливу роль у Халіфаті відігравала купецька верхівка, були тут центрами торгівлі, ремесла, культури. Але, на вц Європи, міста не мали самоврядування.
Найнижчою верствою були раби. Ця група населення І вадася головним чином за рахунок полонених і невільї купували за кордоном.
Серед учених немає одностайної думки щодо сутності І ного ладу середньовічних африканських держав. Проте би них вважає, що це був феодалізм, який розвивався в умовах І нообщинного ладу. Гана і Малі напевне мали багатоуклг де були елементи родоплемінного, феодального і рабовлас укладів. В імперії Сонгай, державах Хауса і Канем-Борну відносини поступово починають переважати, хоч і поєдн) гатьма родоплемінними пережитками, часто приховуючись за| зовнішньою формою. Цим пояснюється виняткова стабп дової общини, збереження родинних зв'язків у територіальи наннях, наявність різноманітних укладів, етнічної строка лення тощо.
§ 3. Державний лад
\_ліецифічні риси соціально-економічного ] ку країн Азії та Африки пояснюють, чому тут не створилися де форми, які були властивими феодальній Європі. Тут не було с| ральної монархії, не знали ці країни і станово-представї нархії. Поширеною формою середньовічної держави країн АзШ рики стала спадкова монархія з необмеженою владою прав* зом з тим державні форми азіатських і африканських країн гір ідентичними. Різним був рівень централізації цих держав, І— користання військово-деспотичних методів в управлінні тощОі|
Трансформація форм феодальної держави в Індії та ЯпоІ ною мірою залежала від зовнішньополітичних факторів —: манського завоювання Індії у XIII столітті і узурпації влади; тора Японії сегуном в XII столітті. Феодальна Індія і фео;з нія ніколи не досягали такого ступеня всесилля бюрокра
"феодальна оерзісава і право Ч та Африки \
Розділ II
«ЯГУ як це було в Китаї. Досить своєрідною була і теократична мо-
яЛ«*Р '' • »
яархія Арабського халіфату.
у державному апараті всіх східних суспільств можна знайти ба--ято спільних рис: його громіздкість, дублювання функцій і т.д.
Могутній державний апарат був сформований у феодальному Китаї- Китайська феодальна держава знала періоди централізації і роздробленості, але завжди в Китаї зберігалася спадковість у структурі державного апарату. Характерною для імператорського Китаю була наявність бюрократичне організованої державної машини з сильною центральною владою. І монголи, і маньчжурські завойовники, коли встановлювали своє панування в Китаї, зберігали старий державний апарат з певними незначними змінами в його структурі.
Верховна влада в Китаї концентрувалася в особі імператора. Все управління з розгалуженою бюрократичною системою стікалося до нього. «Син Неба» вважався представником небесних сил, провідником їх волі. У Зібранні імператорських законів династії Тан (VIII ст.) було сказано: «Височінь імператора настільки велика, що може зрівнятися з Небом, широчінь настільки величезна, що нагадує землю, а блиск його дорівнює блиску місяця і сонця».
Спочатку в центральному державному апараті найширші після імператора повноваження мав цзайсян. Але в період династії Тан на перше місце висуваються три палати (шен). У період династії Мін . військова і політична влада зосереджується в руках імператора. Через деякий час була утворена Державна рада (нейге). Маньчжури використовували досвід династії Мін. Працювала Державна рада, до складу якої входила тепер маньчжурська аристократія. З'явилася ще одна установа — власна канцелярія імператора.
До центрального апарату входило також шість відомств: лібу — відомство чинів, хубу — відомство фінансів, лібу — відомство ритуалів, бінбу — військове відомство^ сінбу — відомство покарань і гун-6У — відомство громадських робіт.
Адміністративно-територіальний поділ протягом тривалого ЧасУ залишався незмінним: область, повіт, волость, село (лі). Потім явилися провінції та округи. Всі місцеві чиновники призначали-я Центральним урядом. Низова ланка управління створювалася на 831 °бщинної організації і доповнювалася системою кругової по-РУКи. Утворювались об'єднання п'яти і 125 селянських дворів на І^11 'з старостами. Усі члени таких об'єднань були пов'язані кру-порукою.
134
135
Частина друга
/ Історія дерікави І права~ /__ _ Середніх віків
Розгалужений державний апарат китайських імперій пс великої кількості чиновників, які підрозділялися на військові вільних. У 220 році була введена система «чинів дев'яти рангії сприйняли всі наступні династії.
Специфічною рисою феодального Китаю була екзамеї система відбору на державні посади. Екзамени провадились оді на три роки в провінціях і в столиці. Людина, яка успішно ск екзамени, отримувала вчений ступінь і включалась до осе стану — шенші.
Військова організація Китаю будувалася спочатку на осв стеми фубін (війська областей), тобто на військовій повинне лянства. З періоду Тан починає формуватися постійна армія. ] ління династії Цин були створені в основному з маньчжурів з «восьми знамен».
Суд не був відділений від адміністрації, хоч і існували ї| посади та установи.
Досить рано з'явилося поняття судових інстанцій: повп окружний, обласний, столичний і, нарешті, — сам імператорі дя. Мінська і Цинська династії мали досить розгалужену суде тему. В центрі працювали такі судові установи: імператорові, покарань, кримінальна палата, касаційна палата, а на місцях,! .вінціях, областях, округах і повітах, діяли судові чиновники. Іс І общинний суд. • ї
У феодальній Індії аж до XIII століття структура центра державного апарату була єдиною. Главою держави вважався || тель — махараджа. Його особа обожнювалася.
У розпорядженні махараджі був розгалужений апарат, дався із великої кількості чиновників. Як і раніше, діяв мантрв шад — рада царських сановників.
Встановлення мусульманського панування в Індії викликали^ зміни в структурі і діяльності центрального державного апа у Делійському султанаті (XIII ст.) влада глави держави — дели султана — була номінальною. Певних правил престолонаслі, не існувало. Але надалі влада султана посилюється. Султани на магаються об'єднати у своїй особі владу світську і духовну, халіфа. Однак останні султани в XV столітті були лише «пе ^ серед рівних», опинившись у повній залежності від феодальної!
Найближчим помічником султана був візир.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128
 https://sdvk.ru/Sanfayans/Unitazi/Uglovye/ 

 керамическая плитка керама марацци отзывы